O’Dwyer Gardens Community Center

Brooklyn, New York

Our renovation of O’Dwyer Gardens Community Center included replacing solid walls with glazed storefront to open the busy core of the existing community center. The new design allows all program rooms to be visible from the central lobby, emphasizing a sense of security and allowing a small staff to monitor the entire center. Boldly colored glazed wall tiles delineate the utility spaces between the rooms, further emphasizing the continuity of the open space. A new stainless-steel vestibule and concrete canopy gesture to the community and announce the center. Improvements to the space include a library, game room, meeting/classrooms, and computer and music rooms enhanced with built-in furniture and new equipment. ADA-compliant restrooms and a new kitchen support the center’s growing population, while replacement of the heating, cooling, lighting, security, and fire alarm systems ensure that the center can continue to flourish.

Client: New York City Housing Authority (NYCHA)

Structural: Dunne & Markis Consulting Structural Engineers

MEP: Laszlo Bodak Engineers, PC

General Contractor: Emco Tech Construction

Photographer: T. Ligamari

Awards:
AIANY Merit Design Award | Interior Architecture, 2005