Child Care Center, Beach Channel Drive

Queens, New York

Located in Far Rockaway near the ocean in a residential district of single-family bungalows and multi-family apartment buildings, this new construction two-story daycare center accommodates 165 children. Because the site sits on a high water table, we designed the first floor above grade. We chose strong colors – sunny yellow, bold blue, and warm red brick – appropriate for the function of the Center and to complement the site’s proximity to the ocean. The first floor features playrooms for the youngest children, staff offices, and a large kitchen. Rooms dedicated to preschool and after-school programs occupy the two corridors on the second floor. The roof hosts a large outdoor play area that can be subdivided into areas for active and quiet play. Additional outdoor play and discovery areas are located at grade, including a “wild garden” of indigenous plants.

The ocean life motifs on the perimeter fence and corridor floors are entitled “Ocean Fence and Ocean Floor” and were designed by artist Julie Dermansky under the New York Department of Cultural Affairs’ Percent for Arts program.

Client: NYC Department of Design & Construction

Structural: Rosenwasser / Grossman Consulting Engineers

Mechanical: Abraham Joselow P.C., P.E.

Electrical: Chester Schiff, P.E.

Landscape: Signe Nielsen, P.C.

Lighting: HM Brandston & Partners

Daycare Consultant: Anita Rui Olds

Artist: Julie Dermansky

Photographer: David Sundberg / Esto and T. Ligamari

ESKW/A Service Day BBQ at Providence House

ESKW/A Service Day BBQ at Providence House

In early May, our beloved staff member, Eric Salitsky, passed away. Eric was a compassionate, engaging, and thoughtful person. His research on multifaith worship spaces exemplified his optimism for, and dedication to human collaboration and mutual belonging in a...